لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد روش پزشکی است که در آن از یک پرتو متمرکز نور (لیزر) برای از بین بردن موهای زائد استفاده میشود. در طی پروسه لیزر موهای زائد، نور ساطع شده از لیزر توسط رنگدانه (ملانین) موجود در مو جذب میشود. با تبدیل انرژی نور به گرما در طول این فرآیند کیسه های لولهای شکل در پوست (فولیکول مو) که مو تولید میکند آسیب میبیند این موضوع موجب به تاخیر افتادن یا مهار رشد مو میشود.
اگرچه انجام لیزر به طور قابل توجهی رشد مو را برای مدتی طولانی به تعویق میاندازد، اما حذف موهای زائد دائمی نیست. چندین جلسه نخست از درمان لیزر موهای زائد به حذف اولیه موهای زائد اختصاص داده میشود و در نهایت چندین جلسه نیز برای تمدید و حفظ نتایج نیاز است. لیزر موهای زائد بهترین روش درمانی برای افرادی است که پوست روشن و موهای تیره دارند، اما میتوان آن را با موفقیت برای انواع دیگر پوست نیز امتحان کرد.
چرا لیزر موهای زائد
همانطور که از نام این روش درمانی پیداست از آن برای کاهش موهای زائد استفاده میشود. نواحی رایج بدن برای درمان عبارتند از چانه، پاها، خط بیکینی، لب بالایی و زیر بغل. با این حال پیادهسازی روش درمانی لیزر موهای زائد در هر ناحیهای از بدن به جز پلک یا ناحیه اطراف آن امکانپذیر است. پوست دارای خالکوبی نیز نباید تحت این درمان قرار گیرد!
رنگ مو و نوع پوست بر روی میزان موفقیت لیزر تاثیر دارد. اصل اساسی این روش درمانی جذب نور توسط رنگدانه پوست، نه رنگدانه مو است. لیزر باید تنها به فولیکول مو آسیب برساند و در عین از آسیبرسانی به پوست به شدت اجتناب کند. بنابراین بهترین نتایج در افرادی مشاهده میشود که رنگ مو و پوست آنها در تضاد است یعنی دارای موهای تیره و پوستهای روشن هستند.
خطر آسیب دیدن پوست زمانی افزایش مییابد که تضاد کمی بین رنگ پوست و مو وجود داشته باشد؛ میتوان گفت پیشرفت در فناوری لیزر درمانی، لیزر موهای زائد را به گزینهای مناسب برای افرادی تبدیل کرده است که پوست تیره تری دارند. لیزر درمانی تاثیر کمی روی رنگ هایی مانند بلوند، خاکستری، سفید و قرمز دارد که نور را به خوبی جذب نمیکنند. با این حال گزینههای این روش درمانی برای موهای روشن نیز همچنان در حال توسعه و پیشرفت است.
عوارض لیزر موهای زائد
خطرات و عوارض جانبی لیزر موهای زائد با توجه به نوع پوست، رعایت نکات مراقبتی قبل و بعد درمان، رنگ مو و برنامه درمانی تغییر مییابد. تعدادی از شایعترین عوارض لیزر درمانی در ادامه آورده شدهاست:
-
تغییر رنگدانه
لیزر درمانی ممکن است موجب تیره یا روشن شدن پوست ناحیه تحت درمان شود. روشن شدن پوست در درجه اول در کسانی دیده میشود که پوست تیره تری دارند و یا کسانی که قبل یا بعد از درمان از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب نمیکنند.
-
تحریک پوست
علائمی مانند قرمز شدن و تورم پس از لیزر موهای زائد در بدن قابل مشاهده است. جای نگرانی نیست! اکثر علائم و نشانهها معمولا در عرض چند ساعت از بین میروند.
لیزر درمانی به ندرت میتواند باعث ایجاد زخم، تغییرات بافت پوست، پوسته پوسته شدن و یا ایجاد تاول شود. تعدادی دیگر از عوارض جانبی نادر این روش درمانی عبارتند از افزایش رشد مو در اطراف مناطق تحت درمان به ویژه در پوستهای تیره و سفید شدن موهای درمان شده.
تاکید میشود که انجام این روش درمانی برای پلکها، ابروها و به طور کلی نواحی اطراف چشم به دلیل احتمال بالای آسیبرسانی به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
نحوه آماده شدن برای لیزر موهای زائد
اگر به این روش درمانی علاقه دارید پزشکی را انتخاب کنید که دارای گواهینامه تخصصی پوست یا جراحی زیبایی باشد و تجربه پیاده سازی لیزر موهای زائد بر روی پوستهای مشابه با نوع پوست شما را داشته باشد. اگر برای انجام این روش به سراغ دستیار پزشک یا پرستارهایی میروید که دارای مجوز رسمی هستند از حضور یک پزشک در طول درمان و در آن محل اطمینان حاصل کنید. از سالنها و سایر مکانهایی که در آنها پرسنل غیر پزشکی لیزر درمانی را انجام میدهند دوری کنید!
پیش از انجام لیزر درمانی با پزشک خود در مورد طرح درمان و هزینههای مربوطه مشورت کنید و مطمئن شوید که این روش برای پوست شما مناسب است و خطری ندارد. تعدادی از اقداماتی که ممکن است پزشک شما انجام دهند عبارتند از:
- مرور سابقه پزشکی جهت اطلاع از روشهای قبلی حذف موهای زائد، مصرف داروی خاص، اسکار، زخمها و سابقه اختلالات پوستی
- بحث در مورد خطرات، انتظارات، مزایا و به طور کلی بیان اینکه لیزر موهای زائد چه کارهایی را میتواند انجام دهد و چه انتظاراتی از حیطه این روش درمانی خارج است.
- گرفتن عکسهایی برای ارزیابی قبل و بعد پیادهسازی روش درمانی و بررسی نتایج در طولانی مدت.
مراقبتهای پیش از لیزر موهای زائد
پزشک همچنین دستورالعملهای خاصی را برای آماده شدن شما برای لیزر درمانی توصیه میکند که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
اصلاح ناحیه تحت درمان
اصلاح یک روز پیش از لیزر توصیه میشود. این کار باعث از بین رفتن موهای روی پوست میشود که میتواند منجر به آسیب دیدن سطحی پوست ناشی از موهای سوخته شود، اما ساقه مو در زیر پوست به صورت دست نخورده باقی میماند.
-
اجتناب از سایر روشهای حذف موهای زائد
انجام اقداماتی الکترولیز، کندن و اپیلاسیون مو میتواند منجر به ایجاد اختلال در فولیکول مو شود. حداقل چهار هفته پیش از لیزر موهای زائد باید از انجام این روشهای درمانی اجتناب شود.
-
قرار نگرفتن در معرض نور خورشید
قبل و بعد از انجام لیزر درمانی به توصیه خود مبنی بر دور ماندن از نور خورشید عمل کنید. هر زمانی که بیرون میروید از ضدآفتابهای مناسب با طیف وسیعی از SPF30 استفاده کنید.
-
عدم مصرف داروهای رقیقکننده خون
پیش از آغاز دوره درمانی از پزشک خود در مورد مصرف داروهای ضد التهاب و آسپرین سوال کنید.
-
روشن کردن پوست
از مصرف هر گونه کرم پوستی که میتواند منجر به تیرهتر شدن تناژ پوست شما شود اجتناب کنید. اگر اخیرا در معرض آفتاب بودهاید برنزه شدهاید یا پوست تیرهتری دارید، پزشک تعدادی کرم سفیدکننده پوست را برای شما تجویز خواهد کرد.
آنچه میتوانید از لیزر موهای زائد انتظار داشته باشید
انجام لیزر درمانی معمولا به دو تا شش جلسه درمانی نیاز دارد. فاصله بین این جلسات بسته به نواحی تحت درمان متفاوت از یکدیگر است. در نواحی از بدن که سرعت رشد مو بالا است ممکن است جلسات هر چهار تا هشت هفته تکرار شوند. در نواحی با سرعت پایین رشد مو جلسات لیزر موهای زائد ممکن است هر ۱۲ تا ۱۶ هفته انجام شوند.
درطول تمامی جلسات عینک مخصوص جهت محافظت از چشمان شما در برابر پرتو در اختیار شما قرار میگیرد. پزشک متخصص ممکن است برای کاهش درد در نواحی تحت درمان از بیحسی موضعی بر روی پوست شما استفاده کند.
در جلسات لیزر موهای زائد چه اتفاقی میافتد
پزشک متخصص یک دستگاه لیزر پزشک یک دستگاه را بر روی پوست شما فشار میدهد. بسته به نوع لیزر برای محافظت از پوست و کاهش عوارض جانبی از یک ژل خنککننده و یا وسیله خنککننده در نوک دستگاه استفاده میشود.
پس از فعالسازی لیزر توسط پزشک پرتو لیزر با عبور از پوست شما به فولیکولهای مو منتقل میشود؛ گرمای شدید پرتو لیزر با آسیبرسانی به فولیکول مو از رشد مو جلوگیری میکند. در طول جلسات ممکن است در نواحی از پوست که لیزر بر روی آن انجام میشود احساس ناراحتی (سوزن سوزن شدن) کنید. همچنین به دلیل استفاده از دستگاه و ژل خنککننده احساس سرما خواهید کرد.
مدت زمان جلسات نیز بسته به نواحی تحت درمان متفاوت است؛ برای مثال لیزر نواحی کوچک مانند اطراف لب بالایی تنها چند دقیقه طول میکشد اما برای لیزر قسمتهای بزرگتر مانند پشت بدن گاها به بیش از یک ساعت زمان نیاز است.
پس از لیزر موهای زائد
ممکن است در چند ساعت نخست پس از انجام لیزر درمانی پوست شما قرمز و یا متورم شود. این عوارض موقتی هستند و برای کاهش آن میتوانید چند تکه یخ روی نواحی تحت درمان قرار دهید. اگر بلافاصله پس از اتمام این روش درمانی واکنشهای شدید پوستی مشاهده شود پزشک از کرم استروئیدی روی ناحیه آسیب دیده استفاده میکند.
پس از لیزر موهای زائد و در فواصل زمانی جلسات درمانی از در معرض نور مستقیم قرار نگیرید. به مدت شش هفته یا مدت زمانی که طبق نظر پزشک توصیه میشود از تخت برنزهکننده استفاده نکنید. برای کاهش میزان آسیبرسانی نور خورشید به صورت روزانه از ضد آفتاب با طیف وسیعی از SPF30 استفاده کنید.
نتایج لیزر موهای زائد
موهای زائد فورا از بین نمیروند اما با گذشت چند روز تا چند هفته پس از انجام لیزر درمانی میریزند. دلیل این موضوع رشد مداوم مو در جلسات نخست این روش درمانی است. جلسات درمانی مکرر برای قرار دادن رشد و ریزش مو در یک چرخه طبیعی نیاز است و لیزر درمانی بهترین تاثیر را بر روی فولیکولهای مو در مرحله جدید رشد خواهد داشت.
نتایج در افراد مختلف به صورت قابل توجهی متفاوت از یکدیگر است و پیشبینی آن دشوار خواهد بود اما میتوان گفت که اکثر مراجعین حذف موهای زائد را تجربه میکنند. برای برخی در طول چند ماه و برای برخی دیگر در طول چند سال این اتفاق میافتد. فراموش نکنید که انجام لیزر موهای زائد به معنای حذف دائمی موهای زائد نیست اما زمانی که موهای زائد دوباره رشد کنند تعداد آنها کمتر شده است و ظریفتر و روشنتر خواهند بود.
ممکن است برای کاهش طولانی مدت موهای زائد و حفظ نتایج به روند درمانی طولانی مدت نیاز داشته باشید.
مشاوره : در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا جهت کسب اطلاعات بیشتر، لطفاً از طریق کانال های ارتباطی با ما در تماس باشید
مشاور: ۰۹۳۸۵۵۶۲۲۰۵ تلفن کلنیک: ۰۴۱۳۴۷۷۰۴۱۷